Moda Eco
Ecologia nu mai este doar pentru ciudaţi şi tocilari. Astăzi, cel mai şic este ceea ce e şi util Designerii vestimentari şi producătorii de cosmetice au început să se prindă cum stă
Ecologia nu mai este doar pentru ciudaţi şi tocilari. Astăzi, cel mai şic este ceea ce e şi util!
Designerii vestimentari şi producătorii de cosmetice au început să se prindă cum stă treaba cu valorile morale şi ecologia, şi nu pentru că ar fi conştienţi de efectele pozitive asupra mediului, ci pentru că intuiesc potenţialul de coolness pe care moda eco îl are.
Fie că e vorba de colecţii vestimentare eco, de produse naturale de înfrumuseţare sau de branduri <> , moda eco este ultima provocare. Starurile de la Hollywood şi oamenii cu un stil de viaţă alternativ sunt fani ai produselor eco, şi nu vorbim aici doar de pantalonii kaki din cânepă, ci de genţi hip, tricouri cool din bumbac organic şi jeanşi produşi în medii politically correct.
Chiar dacă nu pot fi încă găsite în România, brandurile de haine ca Edun, Stewart&Brown, Kuyichi, Katherine E. Hamnet şi Misericordia şi-au dublat vânzările, şi nici la noi firme ca Bamboo sau Occitane nu stau prea rău. Dincolo de snobism şi strategii de marketing, moda eco nu este trecătoare. Şi pentru că tendinţele eco au intrat şi vor rămâne pe veci în top, iată cinci paşi simpli pe care şi tu poţi să îi urmezi ca să fii eco-cool. Nu îţi trebuie decât puţină organizare, un spirit alternativ şi, mai ales, ceva bun-simţ.
Asadar, dupa 300 de ani de evolutie si schimbari, cum putem avea o atitudine ecologica, de reciclare, in fata modei?
E mai simplu decat pare. Iata cateva idei:
1. Cumpara imbracaminte din tesaturi naturale, cum este bumbacul organic. Acestea necesita mai putin timp de procesare si productie decat cele din fibre artificiale, cum sunt nylonul si poliesterul. Mai putin timp de productie inseamna mai putine deseuri.
2. Alege imbracaminte care poate fi spalata in apa rece, eventual manual. In acest fel, folosesti mai putin detergent si mai putina energie electrica.
3. Cumpara piese vestimentare pe baza carora poti crea multiple tinute. Astfel, nu doar economisesti bani, dar si inveti care este adevarata utilitate a unei haine.
4. Hainele produse de companii cu reputatie buna, in locul celor fabricate anonim, arata respect pentru forta de munca si pentru calitatea vietii angajatilor.
5. Recicleaza hainele deja purtate (transformandu-le, scurtandu-le, refacand croielile) si bijuteriile nepurtate.
Trecand prin aceasta lista, e posibil sa descoperi ca deja aplici cateva dintre aceste idei. Reciclarea si stabilirea unui buget nu sunt idei noi. Scopul modei “eco” este sa te gandesti cum folosesti, cum porti ceea ce deja ai si ce fel de haine cumperi, in loc de a cumpara automat orice fel de imbracaminte sau incaltaminte.